Για πρώτη φορά βλέπουμε φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας!

science SCIENCE / TECHNOLOGY
Δημοσιεύθηκε:

Αστρονόμοι φωτογράφισαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας μια μαύρη τρύπα, αυτή την κοσμική άβυσσο με τόσο ισχυρό βαρυτικό πεδίο που δεν αφήνει ούτε το φως να διαφύγει.

Όπως δήλωσε ο Dr. France A. Cordova, αυτή είναι μια τεράστια ημέρα για την Αστροφυσική, καθώς είδαμε αυτό που δεν ήταν εφικτό να δούμε μέχρι σήμερα. Οι μαύρες τρύπες ανέκαθεν εξίταραν τη φαντασία, έχουν εξωτικές ιδιότητες και είναι μυστηριώδεις για εμάς. Παρόλα αυτά, με παρατηρήσεις σαν τη σημερινή θα μπορέσουμε να μάθουμε κάποια από τα μυστικά τους.

Η εικόνα δείχνει έναν αχνό δακτύλιο φωτός να περιβάλλει ένα σκοτεινό μαύρο κύκλο στο κέντρο του γαλαξία Messier 87, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η λήψη της εικόνας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς έπρεπε να παρατηρήσουν τον Messier 87, όπου μια μαύρη τρύπα με μέγεθος 6.5 δισ. φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο δημιουργεί ένα βίαιο κύμα που εκτείνεται σε απόσταση 5.000 ετών φωτός στο Διάστημα. 

Χρειάστηκε ο συνδυασμός λήψεων από 8 τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, το ονομαζόμενο δίκτυο Event Horizon Telescope, και η ανάλυση μερικών petabytes δεδομένων από υπερυπολογιστές για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει όσα προέβλεπε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein!


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif