Το μέλλον των ελαστικών όπως το φαντάζεται η Michelin

science SCIENCE / TECHNOLOGY
Δημοσιεύθηκε:

Η κατασκευή ενός ελαστικού παραμένει ακόμη και σήμερα μια πολύ επιβαρρυντική διαδικασία για το περιβάλλον, μιας και θεωρητικά απαιτούνται σχεδόν 26 λίτρα ακατέργασου πετρελαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι μαζικής παραγωγής ελαστικών και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι αυτή της Michelin.

Η εταιρεία κατασκευάζει ελαστικά εδώ και 128 χρόνια, ωστόσο, εσχάτως οραματίζεται την κατασκευή ενός ελαστικού ράντιαλ (ενιαία ρόδα με ζάντα + ελαστικό χωρίς αέρα) που θα αποτελείται αποκλειστικά από βιοδιασπώμενα υλικά (π.χ. φυσικό λάστιχο, μπαμπού, χαρτί, ξύλο, υφάσματα κλπ.) και θα χρησιμοποιείται 3D printer για την μαζική παραγωγή.

Εκτός από την φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, η Michelin φιλοδοξεί να τοποθετήσει αισθητήρες RFID που θα παρακολουθούν την κατάσταση του ελαστικού, αλλά το πλέον τραβηγμένο σχέδιο αφορά τη δυνατότητα προσαρμογής του ελαστικού ανάλογα με τον τύπο του οδοστρώματος και τις καιρικές συνθήκες. 

Η Michelin παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμη στα χέρια της την τεχνολογία που απαιτείται για ένα τέτοιο εγχείρημα. Παρόλα αυτά είναι ανοικτή σε πιθανές συνεργασίες και αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να ξεκινήσει την παραγωγή ενός τέτοιου ελαστικού το 2023.


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif

NEW MTN BLOG APP


NEW MTN BLOG APP