Τι είναι τα blockchains

science SCIENCE / TECHNOLOGY
Δημοσιεύθηκε:

Όταν ξεκινούσε την πορεία του το Bitcoin το 2008, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μετά από 10 χρόνια θα είχαμε μια τέτοια εκτόξευση για τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies - blockchain) σε σημείο που να αποτελούν σήμερα το πιο hot θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο. 

Λίγο το εξωτικό του πράγματος, λίγο το γεγονός ότι οι τιμές ορισμένων έχουν μετατρέψει επενδυτές μερικών χιλιάδων δολαρίων σε εκατομμυριούχους, δεν θέλει και πολύ ο κόσμος να αναρωτηθεί "γιατί όχι και εγώ;". Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι πλέον μιλάνε για τα cryptocurrencies όλοι, από εξειδικευμένες ιστοσελίδες και πραγματικούς ειδικούς μέχρι τα δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες, με τα τελευταία να φτάνουν δυστυχώς σε περισσότερα αυτιά και να αποτελούν πηγή παραπληροφόρησης.

Εμείς, πάντως, θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι περίπου συμβαίνει με τα blockchains με απλά παραδείγματα, με την βοήθεια του Lifehacker.

Μια απλή εξήγηση είναι η εξής: ένα μπλοκ δημιουργείται από την καταγραφή νέων συναλλαγών (είτε μιλάμε για τοποθεσία, είτε για ιατρικά δεδομένα, είτε για στοιχεία ψηφοφορίας κλπ.). Μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο των συναλλαγών (block), προστίθεται στην αλυσίδα (chain), άρα έχουμε μια αλυσίδα ολοκληρωμένων συναλλαγών. 

Επειδή τα κρυπτονομίσματα είναι κρυπτογραφημένα, η επεξεργασία αυτών των συναλλαγών μεταφράζεται σε λύση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων, τα οποία ολοένα και δυσκολεύουν όσο μεγαλώνει η blockchain. Οι άνθρωποι που λύνουν αυτά τα προβλήματα με τη βοήθεια των υπολογιστών τους (επεξεργαστική ισχύς), αμείβονται με κρυπτονομίσματα, μια διαδικασία που ονομάζεται mining.

Όταν είσαι κάτοχος κρυπτονομισμάτων, ουσιαστικά αυτό που έχεις στην πραγματικότητα είναι ένα ιδιωτικό κλειδί (ένα password) για συγκεκριμένη διεύθυνση στην blockchain. Με αυτό το κλειδί μπορείς να αποσύρεις κρυπτονομίσματα από το συγκεκριμένο block για να τα ξοδέψεις, αλλά αν για κάποιον λόγο χάσεις το κλειδί (π.χ. από επίθεση hacker), τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έχεις πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σου. 

Κάθε λογαριασμός διαθέτει και κοινόχρηστο κλειδί, έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να μπορούν να στείλουν κρυπτονομίσματα. Επίσης, οι πληροφορίες για την blockchain είναι διαθέσιμες σε όλους. Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός υπολογιστής ή server που θέτει αυτές τις διαδικασίες σε λειτουργία. Κάθε συναλλαγή είναι άμεσα ορατή σε όλους.

Αν, για παράδειγμα στείλεις Bitcoin (ή άλλο κρυπτονόμισμα) σε κάποιον φίλο, ή τα πουλήσεις, η πληροφορία αυτής της συναλλαγής φαίνεται δημόσια στην blockchain. Οι άλλοι χρήστες δεν θα γνωρίζουν την ταυτότητα σου, αλλά θα γνωρίζουν ακριβώς την ποσότητα των Bitcoin που μεταφέρθηκαν από τον ένα χρήστη στον άλλο. Σε μια γενική ιδέα, η blockchain παίζει τον ρόλο του εγγυητή ότι η συναλλαγή έγινε, χωρίς να χρειάζεται κάποια ρυθμιστική αρχή (π.χ. τράπεζα ή κυβέρνηση).

Η αρχή επάνω στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα είναι παρόμοια με αυτήν του Internet. Το Διαδίκτυο κατέστησε εφικτή την δωρεάν ανταλλαγή δεδομένων δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη του, αντί να βασίζεται σε εφημερίνες, τηλεόραση και ραδιόφωνο (που μπορεί να ελέγχονται από μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις). Η blockchain προσπαθεί να κάνει το ίδιο, αλλά για το χρήμα. Να καταστήσει τις συναλλαγές εφικτές παρακάμπτοντας τον ρόλο των κρατών και των τραπεζών.

Για παράδειγμα, δύο εταιρείες συναλλάσσονται με Bitcoin. Δεν έχουν την ανάγκη επιβεβαίωσης ότι η συναλλαγή έχει γίνει από τις τράπεζές τους, αλλά παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την blockchain για να επιβεβαίωσουν αμφότερες ταυτόχρονα ότι η συναλλαγή έγινε.

Μια άλλη καλή εξήγηση για την blockchain είναι αυτή του forum Bitcoin Talk:

Φανταστείτε ένα τεράστιο δωμάτιο γεμάτο με χρηματοκιβώτια. Κάθε ένα από αυτά έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό επάνω του και μια σχισμή για να μπορεί ο κόσμος να πετά χρήματα μέσα. Τα χρηματοκιβώτια είναι κατασκευασμένα από αλεξίσφαιρο γυαλί έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να δει πόσα χρήματα υπάρχουν μέσα τους και φυσικά ο καθένας έχει τη δυνατότητα να βάλει χρήματα σε οποιοδήποτε από αυτά. Όταν ανοίγεις έναν λογαριασμό Bitcoin, σου δίνεται ένα άδειο χρηματοκιβώτιο και το μοναδικό κλειδί για να μπορείς να το ανοίξεις. Σε περίπτωση που ετοιμάζεσαι για συναλλαγή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώσεις τον άλλο χρήστη για τον αριθμό του χρηματοκιβωτίου σου.

Τέλος, ενδιαφέρουσα είναι και η παρομοίωση του blockchain με το DNA

Ένα blockchain είναι ένα αρχείο συναλλαγών που διαδίδεται στο Διαδίκτυο όσο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για τις συναλλαγές τους. Παρόμοια, το DNA αποτελεί ένα αρχείο των γενετικών συναλλαγών και μεταλλάξεων που διαδίδεται όσο η ζωή επεκτείνεται σε όλη τη Γη. Τόσο η blockchain, όσο και το DNA γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα όσο προστίθενται νέα blocks (συναλλαγές) και όσο εξελίσσεται ο γενετικός κώδικας αντίστοιχα.


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif

NEW MTN BLOG APP


NEW MTN BLOG APP