Τι είναι η τεχνολογία blockchain

science SCIENCE / TECHNOLOGY
Δημοσιεύθηκε:

Τι είναι το blockchain;

Τα κρυπτονομίσματα έχουν δει σημαντική άνοδο τον τελευταίο χρόνο. Η τιμή του Bitcoin έφτασε στα ύψη τον Δεκέμβριο, προκαλώντας σύγχυση και θαυμασμό ταυτόχρονα. Το Bitcoin χρησιμοποιεί μια ειδική τεχνολογία που λέγεται blockchain. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τα ξεχωρίσουμε καθώς δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η τεχνολογία blockchain λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2009 για να παρακολουθεί και να ασφαλίζει μεγάλους όγκους συναλλαγών. Το blockchain επιτρέπει τη διανομή αλλά όχι την αντιγραφή ψηφιακών πληροφοριών, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να είναι άκρως πρωτοποριακή στο ίντερνετ. Αν και σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για το χώρο των κρυπτονομισμάτων, η τεχνολογική κοινότητα βρίσκει νέες εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής σε πολλούς τομείς όπως σε βιομηχανίες, παραγωγή τροφίμων κ.ά..

Πως λειτουργεί το blockchain;

Το blockchain αποτελείται από μπλοκς, τα οποία είναι συνδεδεμένα και ασφαλισμένα μεταξύ τους με τη χρήση της κρυπτογραφίας. Το κάθε μπλοκ περιέχει μοναδικές πληροφορίες για τις συναλλαγές, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα. Εκ τού σχεδιασμού, το blockchain είναι ανθεκτικό στην μετατροπή δεδομένων και είναι ένα ανοιχτό βιβλίο που καταγράφει τις συναλλαγές μεταξύ δύο πλευρών αποτελεσματικά και μέσω ενός επαληθεύσιμου και μόνιμου τρόπου. Αυτή η μέθοδος σημαίνει ότι τα μπλοκς δε χρειάζονται σειριακούς αριθμούς. Τα μπλοκ σε κάθε μέρος της αλυσίδας επαληθεύουν την εγκυρότητα του προηγούμενου μπλοκ. Έτσι, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα, καθώς δε χρειάζεται πιστοποίηση από τρίτο σέρβερ, απ’ την στιγμή που κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής έχει αντίγραφο του blockchain, το οποίο ενημερώνεται αυτόματα και συνέχεια με νέα μπλοκ. Έτσι, η παρουσία των τραπεζών καθίσταται άχρηστη απ’ την στιγμή που οι αλγόριθμοι επαληθεύουν όλες τις συναλλαγές αυτόματα.

Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων blockchain;

Εκτός της απότομης αύξησης δημοτικότητας του bitcoin, και το blockchain έχει κερδίσει με το μέρος του αρκετούς υποστηρικτές , συμπεριλαμβανομένου πολυεθνικών επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας και του χρηματοοικονομικού τομέα. Έτσι, αυτό ώθησε στο λανσάρισμα πολλών εναλλακτικών blockchain πρόσφατα. Η πρώτη είναι η R3, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με αυτήν του blockchain, και χρησιμοποιείται κυρίως από τράπεζες σαν την HSBC και την τράπεζα της Αμερικής (Merrill Lynch) αλλά και την Intel στο τομέα της τεχνολογίας. Επίσης, η Hyperledger που δημιουργήθηκε από την Linux Foundation με σκοπό να κάνει δημοφιλές τα blockchain κατάστιχα. Εκτός αυτών, υπάρχουν και εταιρίες σαν την IBM που σκοπεύουν να αναπτύξουν τα δικά τους blockchain ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους πιο ασφαλής συναλλαγές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου επιθυμεί να επιτρέψει τη χρήση του blockchain για μελλοντικές συναλλαγές των χρηστών του για να βελτιώσει τη διαφάνεια των πληροφοριών.

Πόσο ασφαλές είναι το blockchain;

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η τεχνολογία blockchain είναι αποκεντρωμένη, αφού δε χρειάζεται μεσάζοντες (τράπεζες), επιτρέποντας στον κόσμο να ολοκληρώσει τις συναλλαγές χωρίς την επιβεβαίωση τρίτου. Έτσι, τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη είναι προστατευμένα, καθιστώντας το πιο αξιόπιστη και ασφαλή τεχνολογία από τη χρήση του κοινού τραπεζικού συστήματος. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλες οι συναλλαγές γίνονται ανώνυμα. Παρά αυτά, αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, απ’ την στιγμή που και οι διαδικτυακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν την εξής τεχνολογία για τις συναλλαγές τους.


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif

NEW MTN BLOG APP


NEW MTN BLOG APP