Πέθανε ο Stephen Hawking, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες των τελευταίων 100 ετών

science SCIENCE / TECHNOLOGY
Δημοσιεύθηκε:

Ο Stephen Hawking θεωρείται δικαίως ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες των τελευταίων 100 ετών, αλλά και συνολικά μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο Hawking απεβίωσε ήσυχα τα ξημερώματα στο σπίτι του στο Cambridge.

Τα παιδιά του Lucy, Robert και Tim εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

“Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από τον χαμό του αγαπημένου μας πατέρα σήμερα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας καταπληκτικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα μείνει ζωντανή για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του σε συνδυασμό με την ευφυΐα και το χιούμορ ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είχε πει ότι «δεν θα ήταν Σύμπαν, αν δεν αποτελούσε το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Θα μας λείπει πάντα”

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Stephen Hawking στην Φυσική ήταν ότι κατάφερε να φέρει κοντά πολλά θεμελιώδη πεδία της επιστήμης όπως την Βαρύτητα, την Κοσμολογία, την Κβαντική Θεωρία, τη Θερμοδυναμική και την Πληροφορική. Το 1970 συνεργάστηκε με τον Roger Penrose σε ένα paper όπου πρότεινε πως προκειμένου να κατανοήσουμε την Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας, θα πρέπει το Σύμπαν να ξεκίνησε από ένα μοναδικό σημείο (singularity) και αργότερα δημοσίευσε διάφορες λύσεις προκειμένουν να λυθεί η φαινομενική ασυμβατότητα μεταξύ της Γενικής Σχετικότητας και της Κβαντικής Θεωρίας.

Το 1974 κατάφερε να εξηγήσει για πρώτη φορά θεωρητικά την ακτινοβολία Hawking, η οποία προτείνει ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν να εκπέμπουν ενέργεια και να αποσυντίθενται με αργό ρυθμό ή στην περίπτωση των αρχέγονων μινι-μαύρων τρυπών να εκρήγνυνται βίαια. Αργότερα δημοσίευσε τη θεωρία του για το Big Bang, με το best-seller βιβλίο “Το Χρονικό του Χρόνου”.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του, τα περισσότερα είναι πλέον γνωστά σε όλους, με τον Hawking να βιώνει τα συμπτώματα της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης (ALS) από την ηλικία των 21 ετών με τους γιατρούς να του δίνουν το πολύ 2 χρόνια ζωής. Έπεσαν έξω καμιά 50αριά χρόνια και παρά το γεγονός ότι πολύ σύντομα είχε μείνει εντελώς παράλυτος και σταδιακά ανήμπορος να μιλήσει, ο Hawking κατάφερε να εξαπλώσει τη φήμη του και να συνεχίσει κανονικά το έργο του.

Δεν δίσταζε ποτέ να εκφράσει τις απόψεις του για τις σύγχρονες ανησυχίες της επιστήμης, όπως το ζήτημα της ενέργειας, τα robots, τους εξωγήινους, τα πυρηνικά όπλα, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή.


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif

NEW MTN BLOG APP


NEW MTN BLOG APP