SMART LIFE APPS/SOFTWARE

Ο Chrome browser κλείνει 10 χρόνια ζωής, δείτε τι νέο φέρνει

apps APPS/SOFTWARE
Δημοσιεύθηκε:

Κάθε φορά που ανοίγεις τον web browser, έχεις μια αποστολή να διεκπεραιώσεις: να σχεδιάσεις ταξίδια, να στείλεις emails, να διαβάσεις ιστορίες, να μάθεις πράγματα. Ο Chrome browser έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να πραγματοποιείς όλα τα παραπάνω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σήμερα, γιορτάζουμε την 10η επέτειο του Chrome και όπως κάθε παιδί που φτάνει σε διψήφιο αριθμό ηλικίας, ο browser μεγαλώνει και αλλάζει. Στην περίπτωση του Chrome, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν κάθε 6 εβδομάδες για να έχουμε στα χέρια μας νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις ασφαλείας, αλλά στη σημερινή 10η επέτειο οι αλλαγές είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι συνήθως. 

Νέα εμφάνιση

Πρώτον, ο Chrome αποκτά νέα εμφάνιση. Μπορείτε να το δείτε σε όλες τις πλατφόρμες - desktop, Android και iOS, όπου θα παρατηρήσετε πιο στρογγυλεμένες γραμμές, νέα εικονίδια και νέα χρωματική παλέττα. Αυτές οι αναβαθμίσεις έχουν ως αποτέλεσμα μια απλούστερη εμφάνιση που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα σας. Για παράδειγμα, οι καρτέλες (tabs) αλλάζουν σχήμα και τα εικονίδια των ιστοσελίδων γίνονται πιο ευδιάκριτα, για ευκολότερη πλοήγηση όταν έχετε ανοικτές πολλές καρτέλες. Στη mobile έκδοση, έχουν γίνει αλλαγές για ταχύτερη πλοήγηση, συμπεριλαμβανόμενης της μεταφοράς της γραμμής εργαλειών στο κάτω μέρος για συσκευές iOS, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμη. Σε όλες τις εκδόσεις του Chrome έχουν απλοποιηθεί τα μενού, οι εντολές και τα URLs στη μπάρα διευθύνσεων.

Κάνε αυτό που θες γρηγορότερα

Στην εποχή μας, πραγματοποιείτε πολλές ενέργειες online, όπως κλείσιμο ταξιδιών και ραντεβού, ψώνια και ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλών ιστοσελίδων. Τώρα, ο Chrome μπορεί να σας βοηθήσει συμπληρώνοντας τα passwords, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών με μεγαλύτερη ακρίβεια, έτσι ώστε να ξεπερνάτε τις φόρμες που απαιτούν συμπλήρωση σε πολύ μικρό χρόνο. Όλες αυτές οι πληροφορίες παραμένουν αποθηκευμένες στον λογαριασμό Google που έχετε και μπορείτε να τις δείτε απευθείας από την γραμμή εργαλειών του Chrome.

Επιπλέον, βελτιώνεται σημαντικά ο τρόπος διαχείρισης των passwords. Για να παραμείνετε ασφαλείς στο Διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ισχυρά και μοναδικά passwords για κάθε ιστοσελίδα. Όταν έρχεται η ώρα να δημιουργήσετε ένα νέο password, ο Chrome θα παράγει ένα για εσάς, θα το αποθηκεύει στον λογαριασμό σας και θα είναι διαθέσιμο σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιείτε μέσω του λογαριασμού Google.

Έξυπνες απαντήσεις απευθείας στη μπάρα αναζήτησης

Γνώριζατε ότι το επάνω μέρος του Chrome συνδυάζει τη μπάρα αναζήτησης με τη μπάρα διευθύνσεων; Αυτή ονομάζεται Omnibox και έχει δημιουργηθεί για να σας παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σήμερα, η χρήση του γίνεται ακόμα πιο βολική, καθώς θα σας εμφανίζει απευθείας εκεί τις απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε μια νέα καρτέλα.

Ακόμη, σαν bonus λειτουργία θα σας ενημερώνει ότι έχετε ήδη ανοικτή μια καρτέλα σε κάποιο από τα παράθυρα του Chrome και θα σας μεταφέρει απευθείας σε αυτήν για να μην ανοίγετε δύο φορές την ίδια ιστοσελίδα. Σύντομα, μάλιστα, θα μπορείτε να πραγματοποιείτε αναζήτηση και για τα αρχεία σας στο Google Drive από το Omnibox.

Πιο προσωπικός από ποτέ

Ο καθένας χρησιμοποιεί τον Chrome browser με τον δικό του τρόπο και γι' αυτό προστίθενται νέες δυνατότητες προσωπικής διαμόρφωσης. Μπορείτε στο εξής να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε συντομεύσεις για τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες απευθείας από τη νέα καρτέλα - απλά ανοίξτε μια νέα καρτέλα και επιλέξτε "Add Shortcut". Μπορείτε, επίσης, να διαμορφώσετε το φόντο (background) με τις φωτογραφίες σας.

Τι συμβαίνει κάτω από το χαλάκι

Εκτός από τις εμφανείς αλλαγές, η Google συνεχίζει να βελτιώνει και αυτά που δεν βλέπει ο χρήστης στον Chrome browser. Μέσα στο 2018 ενσωμάτωσε ad blocker για να μπλοκάρονται οι ενοχλητικές και κακόβουλες διαφημίσεις, ανάγκασε τις ιστοσελίδες να μεταβούν στο πρωτόκολλο HTTPS, λάνσαρε τη λειτουργία απομόνωσης των ιστοσελίδων για να προσφέρει προστασία από κενά ασφαλείας τύπου Spectre και έφερε τις τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας στον browser. Τώρα, προσθέτει νέα εργαλεία όπως χρόνο εκκίνησης, χρόνο καθυστέρησης, κατανάλωση μνήμης και χρόνο που ξοδεύει ο χρήστης.


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif