MTN Logo MTN TechBlog
Εταιρεία Θέσεις Εργασίας Καταστήματα MTN Καταστήματα MTN Επικοινωνία e-Store Ιδιώτες Επιχειρήσεις MyMTN
Smartphones Tablets Gadgets Internet MTN news How-To: Beginners How-To: Advanced Safety Viral

Κακόβουλο λογισμικό επιτίθεται σε ATM και δεν αφήνει αποδεικτικά στοιχεία

Κακόβουλο λογισμικό επιτίθεται σε ATM και δεν αφήνει αποδεικτικά στοιχεία

Μια μέρα, τραπεζικοί υπάλληλοι ανακάλυψαν ένα άδειο ΑΤΜ: δεν υπήρχαν χρήματα, ούτε κανένα ίχνος φυσικής αλληλεπίδρασης με το μηχάνημα, ούτε κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Αφού οι ειδικοί της Kaspersky Lab πέρασαν αρκετό χρόνο ερευνώντας αυτή τη μυστηριώδη περίπτωση, ήταν σε θέση όχι μόνο να κατανοήσουν τα εργαλεία του ψηφιακού εγκλήματος που χρησιμοποιήθηκαν για τη ληστεία, αλλά και να αναπαραγάγουν την επίθεση οι ίδιοι, ανακαλύπτοντας μια παραβίαση στο σύστημα ασφάλειας της τράπεζας.

Το Φεβρουάριο του 2017, η Kaspersky Lab δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με μυστηριώδεις fileless επιθέσεις εναντίον τραπεζών: εγκληματίες χρησιμοποιούσαν κακόβουλο λογισμικό που επιτίθεται στη μνήμη για να «μολύνει» τραπεζικά δίκτυα. Αλλά γιατί να το κάνουν αυτό; Η υπόθεση “ATMitch” μας έδωσε τη συνολική εικόνα.

Η έρευνα ξεκίνησε αφού οι ειδικοί εγκληματολογικής έρευνας της τράπεζας ανάκτησαν και μοιράστηκαν με την Kaspersky Lab δύο αρχεία που περιελάμβαναν αρχεία καταγραφής κακόβουλου λογισμικού από το σκληρό δίσκο του ΑΤΜ (kl.txt και LogFile.txt). Αυτά ήταν τα μόνα αρχεία που είχαν απομείνει μετά την επίθεση: δεν ήταν δυνατό να ανακτηθούν τα κακόβουλα εκτελέσιμα αρχεία γιατί οι ψηφιακοί εγκληματίες είχαν εξαφανίσει το κακόβουλο λογισμικό μετά τη ληστεία. Αλλά ακόμη και αυτός ο μικρός αριθμός δεδομένων κατέστη αρκετός για να πραγματοποιήσει η Kaspersky Lab μια επιτυχημένη έρευνα.

Erase / rewind

Εντός των αρχείων καταγραφής, οι ειδικοί της Kaspersky Lab ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τα κομμάτια των πληροφοριών σε μορφή απλού κειμένου, δυνατότητα η οποία τους βοήθησε να δημιουργήσουν έναν κανόνα YARA για τη δημόσια αποθήκευση κακόβουλου λογισμικού και να βρουν ένα δείγμα. Οι κανόνες YARA – βασικές στοιχειοσειρές αναζήτησης - βοηθούν τους αναλυτές να βρίσκουν, να ομαδοποιούν και να κατηγοριοποιούν τα σχετικά δείγματα κακόβουλου λογισμικού και να δημιουργούν συνδέσεις μεταξύ τους με βάση τα πρότυπα της ύποπτης δραστηριότητας σε συστήματα ή δίκτυα που έχουν ομοιότητες.

Έπειτα από μια μέρα αναμονής, οι ειδικοί βρήκαν ένα επιθυμητό δείγμα κακόβουλου λογισμικού - «tv.dll», ή «ATMitch», όπως ονομάστηκε αργότερα. Αυτό εντοπίστηκε ελεύθερο δύο φορές: μία στο Καζακστάν και μία στη Ρωσία.

Αυτό το κακόβουλο λογισμικό εγκαταστάθηκε και εκτελέστηκε εξ αποστάσεως σε ένα ΑΤΜ μέσα από την τράπεζα-στόχο: μέσω της απομακρυσμένης διαχείρισης των μηχανημάτων ΑΤΜ. Μετά την εγκατάστασή του και τη σύνδεσή του με το ΑΤΜ, το κακόβουλο λογισμικό ATMitch επικοινωνεί με το ΑΤΜ καθώς είναι ένα νόμιμο λογισμικό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να εκτελούν μια λίστα εντολών, όπως η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των χαρτονομισμάτων σε κασέτες του ΑΤΜ. Επιπλέον, παρέχει στους εγκληματίες τη δυνατότητα να διανέμουν τα χρήματα ανά πάσα στιγμή, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Συνήθως, οι εγκληματίες ξεκινούν λαμβάνοντας πληροφορίες σχετικά με το χρηματικό ποσό που διαθέτει ένα μηχάνημα. Μετά από αυτό, ένας εγκληματίας μπορεί να στείλει εντολή διανομής οποιουδήποτε αριθμού χαρτονομισμάτων από οποιαδήποτε κασέτα. Έπειτα από την ανάληψη χρημάτων με αυτόν τον περίεργο τρόπο, οι εγκληματίες χρειάζεται μόνο να αρπάξουν τα χρήματα και να φύγουν. Μια ληστεία ATM όπως αυτή διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα!

Μόλις πραγματοποιηθεί η ληστεία στο ΑΤΜ, το κακόβουλο λογισμικό διαγράφει τα ίχνη του.

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις;

Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Η χρήση ανοιχτού exploit κώδικα, κοινών βοηθητικών προγραμμάτων των Windows και άγνωστων περιοχών κατά το πρώτο στάδιο της λειτουργίας του, καθιστούν σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ο υπεύθυνος της ομάδας. Ωστόσο, το «tv.dll», που χρησιμοποιείται στο ΑΤΜ στάδιο της επίθεσης περιέχει ρωσόφωνη πηγή, και γνωστές ομάδες που θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε αυτό το προφίλ είναι οι GCMAN και Carbanak.

«Οι επιτιθέμενοι ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι ενεργοί. Αλλά μην πανικοβάλλεστε! Η καταπολέμηση αυτού του είδους των επιθέσεων απαιτεί ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων από τον ειδικό ασφαλείας που προφύλασσε τον οργανισμό-στόχο. Η επιτυχής παραβίαση και εκδιήθηση των δεδομένων από ένα δίκτυο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με κοινά και νόμιμα εργαλεία. Μετά την επίθεση, οι εγκληματίες μπορούν να καθαρίσουν όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανίχνευσή τους χωρίς να αφήσουν κανένα απολύτως ίχνος. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τα εγκληματολογικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μνήμη είναι κρίσιμα για την ανάλυση κακόβουλου λογισμικού και των λειτουργιών του. Και όπως αποδεικνύει η περίπτωση μας, μια προσεκτικά κατευθυνόμενη αντιμετώπιση περιστατικών μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ακόμη και του πιο «τέλειου» ψηφιακού εγκλήματος», δήλωσε ο Sergey Golovanov, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab.

ATMitch

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
LG G6: Η πρωτοποριακή ναυαρχίδα σε μια προσφορά που δεν πρέπει να χάσεις!

Smartphones

LG G6: Η πρωτοποριακή ναυαρχίδα σε μια προσφορά που δεν πρέπει να χάσεις!
Η LG άφησε πίσω της τους πειραματισμούς και ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο για τη φετινή ναυαρχίδα της, το LG G6, το οποίο ίσως αποτελεί το κορυφαί...
Κορυφαία απόδοση gaming με τη νέα οθόνη AOC AGON AG251FG

Gadgets

Κορυφαία απόδοση gaming με τη νέα οθόνη AOC AGON AG251FG
Η AOC παρουσιάζει την ταχύτερη οθόνη της με τεχνολογία NVIDIA G-SYNC. Η οθόνη AOC AGON AG251FG διαθέτει ρυθμό ανανέωσης 240Hz, χρόνο απόκρισης 1ms και...
Ericsson και Microsoft από κοινού για την προώθηση της τεχνολογίας ΙοΤ

Internet

Ericsson και Microsoft από κοινού για την προώθηση της τεχνολογίας ΙοΤ
Η Ericsson πρόκειται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το παγκόσμιο οικοσύστημα του Διαδικτύου των Αντικειμένων (IoT) σε συνεργασία με τη Microsoft, δίνο...
Το Honor 6A είναι η νέα value-for-money πρόταση από την θυγατρική της Huawei

Smartphones

Το Honor 6A είναι η νέα value-for-money πρόταση από την θυγατρική της Huawei
Η θυγατρική εταιρεία της Huawei έχει αρχίσει να χτίζει δυνατό όνομα στην αγορά προσφέροντας συσκευές που συνδυάζουν αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά με...
Τα Facebook Live Videos βελτιώνονται με σημαντικές νέες λειτουργίες

Internet

Τα Facebook Live Videos βελτιώνονται με σημαντικές νέες λειτουργίες
Η δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης στο Facebook (Live Videos) έχει αρχίσε να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, επομένως, ήταν λογικό ότι θα είχαμε την ...
Ανακοινώθηκε επίσημα το νέο Microsoft Surface Pro με πολλές βελτιώσεις

Tablets

Ανακοινώθηκε επίσημα το νέο Microsoft Surface Pro με πολλές βελτιώσεις
Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να δούμε ένα νέο Surface Pro από τη Microsoft, η οποία προχώρησε πριν από λίγη ώρα στην επίσημη παρουσίαση του ν...
el