ENTERTAINMENT VIRAL

Η ψηφιακή ασφάλεια συναντά την τέχνη και την επιστήμη

viral VIRAL
Δημοσιεύθηκε:

Ο Eugene Kaspersky, πρόεδρος και CEO της Kaspersky Lab, μόλις επέστρεψε από την 1η εκστρατεία Antarctic Biennale, ένα δημιουργικό και πέραν των συμβατικών πλαισίων ταξίδι που κατάφερε να φέρει κοντά καλλιτέχνες, ερευνητές, τεχνολογικούς οραματιστές και φιλόσοφους για να ερευνήσουν το πολιτιστικό μέλλον της Ανταρκτικής. Κάθε μέλος της εκστρατείας έγινε αυτόπτης μάρτυρας και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία δημιουργίας τέχνης.
 
Η καλλιτεχνική εκστρατεία με την υποστήριξη της UNESCO ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου από την Ουσουάια - τη νοτιότερη πόλη του κόσμου - και διήρκησε 12 ημέρες. Με συμμετέχοντες πλήρως ενημερωμένους για τις δοκιμασίες που θα ακολουθούσαν, οι πρώτες μέρες εν πλω έδειξαν τη σκληρότητα της τρικυμιώδους θάλασσας στον πορθμό του Ντρέικ, με αρκετές ναυτίες να έπονται και σαν αποτέλεσμα τα σχέδια για τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις και συζητήσεις να αναπρογραμματίζονται εκ νέου.
 
Ωστόσο, από τη στιγμή που το πλοίο πέρασε στο Νότιο Πολικό Κύκλο, η θάλασσα έγινε γαλήνια και η ομορφιά της Ανταρκτικής άρχισε να φανερώνεται και να εκπλήσσει όσους βρίσκονταν στο πλοίο. Τα λαμπερά παγόβουνα, οι λόφοι και η λευκή, παρθένα γη που απλωνόταν στον ορίζοντα, σε συνδυασμό με τη μοναδική άγριας μορφής ζωή, αύξησαν τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών. Αυτό τους έκανε να σκεφτούν το μέλλον της ανθρωπότητας και το ρόλο της Ανταρκτικής σε αυτό, κάτι το οποίο μεταφράστηκε σε μοναδικές καλλιτεχνικές performances και έργα τέχνης.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε διάφορες περιοχές της Ανταρκτικής, οι καλλιτέχνες τοποθετούσαν προσωρινά τα έργα τους και σκηνοθετούσαν τις παραστάσεις τους. Η θεματολογία κάθε έργου περιλάμβανε κινητικότητα, αναλογικότητα του χώρου, οικολογική αρμονία, καλλιτεχνική εκφραστικότητα και εννοιολογική οξύτητα. Παραδείγματα των έργων: ένα του Yasuaki Igarashi, όπου μαζί και με άλλους καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα δίχτυ για ψάρια που συνδέει τις αναμνήσεις των ανθρώπων που το ύφαναν. Όταν κοιτούσες μέσα του, είχες τη δυνατότητα να δεις το κόσμο από ένα νέο πρίσμα. Ο Sho Hasegawa ανέπτυξε ένα ζευγάρι πατίνια που μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό όταν χρησιμοποιούνται χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Η Shama Rahman έπαιξε ένα καταπληκτικό κονσέρτο με Σιτάρ, το οποίο ακουγόταν φανταστικά καταμεσής της παγωμένης Ανταρκτικής.
 
Εκτός από μεγάλος χορηγός της Antarctic Biennale, η Kaspersky Lab συνεισέφερε επίσης στο έργο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η αποστολή μας να σώσουμε τον κόσμο ενέπνευσε τον Αργεντίνο καλλιτέχνη και μηχανικό Joaquín Fargas στη δημιουργία του Glaciator, ενός ρομπότ που έχει ως αποστολή να κρατήσει τη γη ασφαλή από ιούς - όχι στον κυβερνοχώρο, αλλά στην Ανταρκτική. Ο Glaciator καθώς βαδίζει στο χιόνι, το συμπιέζει,  παίρνοντας το ψευδώνυμο «Firn-Maker» (“firn” είναι η ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ του χιονιού και του πάγου). Αυτή η διαδικασία συμβάλλει στη επιτάχυνση του σχηματισμού ενός παγετώνα. Παρά το γεγονός ότι η αποσύνδεση της Ανταρκτικής από το Διαδίκτυο την καθιστά ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στη Γη, όταν πρόκειται για την ψηφιακή ασφάλεια, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη: το Glaciator προστατεύεται από το λογισμικό ασφαλείας της Kaspersky Lab.
 
Σχολιάζοντας το ταξίδι του στην Ανταρκτική με τη Biennale, ο Eugene Kaspersky, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, δήλωσε:

"Η πρόοδος της ανθρωπότητας εξαρτάται από μια συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ μιας σκέψης που κοιτάει μπροστά από τη μία, και μιας προσγειωμένης, πρακτικής σκέψης από την άλλη. Αυτή είναι μια υγιής και φυσική συνύπαρξη, η οποία μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τα υπάρχοντα σύνορα και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Η Antarctic Biennale είναι ένα μοναδικό γεγονός που συνδυάζει την τέχνη, τη φιλοσοφία και την επιστήμη για να δώσει έμπνευση σε άτομα διαφόρων πολιτισμών να διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Συνδυάζει με όμορφο τρόπο φαινομενικά ασυμβίβαστους κλάδους και τους επιστρώνει με την τέχνη για να δημιουργήσει άτακτες ιδέες που αποσκοπούν στην εξερεύνηση του ανεξερεύνητου - για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και πιο ισορροπημένη. Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι που είμαστε ο μεγάλος χορηγός αυτού του έργου, και είμαστε ακόμα πιο χαρούμενοι που συμβάλλουμε σε μια σημαντική αποστολή: να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αυτός είναι επίσης και ο πρωταρχικός μας στόχος για το ρόλο της ψηφιακής ασφάλειας" 
 
Η εκστρατεία είχε ως στόχο να προσφέρει μια πλατφόρμα για διαπολιτισμικό και διεπιστημονικό διάλογο σχετικά με το μέλλον των «κοινόχρηστων χώρων», να ολοκληρώσει μια μοναδική καλλιτεχνική έρευνα στις τοποθεσίες που βρίσκονται στην άκρη της ανθρώπινης εμπειρίας και να δημιουργήσει τις βάσεις για αποτελεσματική επικοινωνία σε αυτούς τους χώρους. Αυτός ο στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά το όραμα και ο σκοπός της αποστολής θα ζει μέσα από τα καλλιτεχνικά Installations που δημιουργήθηκαν, καθώς βρίσκουν νέα στέγη και εμπνέουν τη μελλοντική σκέψη στα κορυφαία μουσεία και κέντρα τέχνης του κόσμου.

 

 


MUST READS


MORE ARTICLES

scroll gif

NEW MTN BLOG APP


NEW MTN BLOG APP